Składniki na zakwas:
1l ciepłej wody
mąka żytnia (200g)
2-3 ząbki czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
czarny pieprz ziarnisty
1l ciepłej wody
mąka żytnia (200g)
2-3 ząbki czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
czarny pieprz ziarnisty
Składniki na żurek (na 2,5l garnek):
ziemniaki (200g)
2 marchewki (200g)
seler (200g)
½ zakwasu na żurek
1 łyżka suszonego majeranku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek) 5 jajek (po 1 jajku na porcję zupy)
ziemniaki (200g)
2 marchewki (200g)
seler (200g)
½ zakwasu na żurek
1 łyżka suszonego majeranku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek) 5 jajek (po 1 jajku na porcję zupy)
Przygotowanie zakwasu:
Do dużego słoika lub kamionkowego garnka wsypujemy mąkę żytnią, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie gorącą) cały czas mieszając trzepaczką, żeby mąka dokładnie połączyła się z płynem. Przykrywamy słoik ściereczką i zostawiamy na 4-5 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie.
W poniższym przepisie na zupę używamy połowę zakwasu, drugą część przelewamy do słoika, szczelnie zakręcamy pokrywką i przechowujemy w lodówce.
Do dużego słoika lub kamionkowego garnka wsypujemy mąkę żytnią, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko zalewamy ciepłą wodą (nie gorącą) cały czas mieszając trzepaczką, żeby mąka dokładnie połączyła się z płynem. Przykrywamy słoik ściereczką i zostawiamy na 4-5 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie.
W poniższym przepisie na zupę używamy połowę zakwasu, drugą część przelewamy do słoika, szczelnie zakręcamy pokrywką i przechowujemy w lodówce.
Przygotowanie żurku:
Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, selera w małą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu dodajemy połowę zakwasu i przyprawiamy nasz żurek do smaku. Wystarcza sól, pieprz i majeranek, ale jak ktoś woli bardziej ostrą i wyrazistą zupę, można dodać więcej czosnku.
Wartość energetyczna całego żurku z warzywami (bez dodatku jajka) – 590kcal
Wartość energetyczna 1 porcji żurku (1/5 zupy z warzywami) – 120kcal
Wartość energetyczna 1 porcji z jajkiem (1szt) – 210kcal
Wartość energetyczna 1 porcji z jajkiem (1szt) i małą białą kiełbasą (1szt=80g) – 450kcal
Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, selera w małą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu dodajemy połowę zakwasu i przyprawiamy nasz żurek do smaku. Wystarcza sól, pieprz i majeranek, ale jak ktoś woli bardziej ostrą i wyrazistą zupę, można dodać więcej czosnku.
Wartość energetyczna całego żurku z warzywami (bez dodatku jajka) – 590kcal
Wartość energetyczna 1 porcji żurku (1/5 zupy z warzywami) – 120kcal
Wartość energetyczna 1 porcji z jajkiem (1szt) – 210kcal
Wartość energetyczna 1 porcji z jajkiem (1szt) i małą białą kiełbasą (1szt=80g) – 450kcal