Składniki:
czarny ryż suchy (100g)
1 pierś z kurczaka (250g)
1 duża cebula (100g)
suszone śliwki (50g)
kapusta włoska
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Liście kapusty włoskiej gotujemy we wrzątku kilka minut, żeby były miękkie i elastyczne.
Czarny ryż gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Surową pierś z kurczaka kroimy na drobną kostkę. Suszone śliwki kroimy w paski lub większą kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Rozkładamy sparzone liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy garnku, podlewamy na ok. 1-2cm wodą i dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.
Wartość energetyczna całego farszu i kapusty – 965kcal
Wartość energetyczna 1 gołąbka – 120kcal
Wartość energetyczna 1 porcji obiadowej (3 gołąbki) – 360kcal
Liście kapusty włoskiej gotujemy we wrzątku kilka minut, żeby były miękkie i elastyczne.
Czarny ryż gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Surową pierś z kurczaka kroimy na drobną kostkę. Suszone śliwki kroimy w paski lub większą kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Rozkładamy sparzone liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy garnku, podlewamy na ok. 1-2cm wodą i dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.
Wartość energetyczna całego farszu i kapusty – 965kcal
Wartość energetyczna 1 gołąbka – 120kcal
Wartość energetyczna 1 porcji obiadowej (3 gołąbki) – 360kcal