Składniki:
ryż biały suchy (100g)
kapusta biała (500g)
2 duże pory (400g)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
liście białej kapusty
kapusta biała (500g)
2 duże pory (400g)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
liście białej kapusty
Przygotowanie:
Główkę kapusty obgotowujemy kilka minut we wrzątku, jak liść odchodzi od reszty, to go odcinamy i sparzamy tak kolejno największe liście z kapusty. Jeden liść ma ok. 20kcal.
Pozostałą kapustę (ok. 500g) drobno siekamy i gotujemy w wodzie z odrobiną soli, do miękkości, po czym dokładnie odsączamy na sicie. Ryż gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Pory kroimy w paseczki i podsmażamy. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Rozkładamy sparzone liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy garnku, podlewamy na ok. 1-2cm wodą i dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.
Wartość energetyczna całego farszu i kapusty – 800kcal
Wartość energetyczna 1 gołąbka – 80kcal
Wartość energetyczna 1 porcji obiadowej (3 gołąbki) – 240kcal
Główkę kapusty obgotowujemy kilka minut we wrzątku, jak liść odchodzi od reszty, to go odcinamy i sparzamy tak kolejno największe liście z kapusty. Jeden liść ma ok. 20kcal.
Pozostałą kapustę (ok. 500g) drobno siekamy i gotujemy w wodzie z odrobiną soli, do miękkości, po czym dokładnie odsączamy na sicie. Ryż gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Pory kroimy w paseczki i podsmażamy. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Rozkładamy sparzone liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy garnku, podlewamy na ok. 1-2cm wodą i dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.
Wartość energetyczna całego farszu i kapusty – 800kcal
Wartość energetyczna 1 gołąbka – 80kcal
Wartość energetyczna 1 porcji obiadowej (3 gołąbki) – 240kcal