Składniki:
woda (500ml)
seler (500g)
1 pierś z kurczaka (250g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)
woda (500ml)
seler (500g)
1 pierś z kurczaka (250g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)
Przygotowanie:
Selera obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do wody (ok. 500ml) i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mielimy blenderem na gładki krem. Surowe piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie wrzucamy do sosu z selera i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut. Na końcu przyprawiamy do smaku.
Selera obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do wody (ok. 500ml) i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mielimy blenderem na gładki krem. Surowe piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie wrzucamy do sosu z selera i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut. Na końcu przyprawiamy do smaku.
Wartość energetyczna całego kurczaka w sosie selerowym – 350kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 kurczaka) – 115kcal