Składniki:
pół puszki pomidorów (200g)
1 puszka białej fasoli (240g)
pieczarki (250g)
1 duża cebula (100g)
1 zielona (czerwona) papryka (100g)
2 łyżeczki ostrej musztardy (20g)
przyprawy (sól, pieprz)
pół puszki pomidorów (200g)
1 puszka białej fasoli (240g)
pieczarki (250g)
1 duża cebula (100g)
1 zielona (czerwona) papryka (100g)
2 łyżeczki ostrej musztardy (20g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki. Wszystko wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem, aż do odparowania nadmiaru wody. Następnie dorzucamy puszkę pomidorów, puszkę fasolki, musztardę i przyprawiamy.
Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki. Wszystko wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem, aż do odparowania nadmiaru wody. Następnie dorzucamy puszkę pomidorów, puszkę fasolki, musztardę i przyprawiamy.
Gulasz taki tylko warzywny bardzo fajnie smakuje jako farsz do omleta. Przepis na omlet jest tutaj. Ale ja ostatnio zrobiłam jeszcze bardziej delikatny i dietetyczny, jedynie 1 jajko, 2 łyżki mleka i przyprawy. Zmiksowałam i usmażyłam cieniutkiego jak naleśnik omleta. Zawsze to bez mąki – ale jest delikatny i trzeba ostrożnie go przenosić na talerz i dopiero potem nałożyć farsz i zawinąć. Polecam tą wersję.
Wartość energetyczna całego gulaszu – 370kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 gulaszu) – 185kcal
Wartość energetyczna omleta – 100kcal
Wartość energetyczna omleta z nadzieniem (1/3 gulaszu) – 225kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 gulaszu) – 185kcal
Wartość energetyczna omleta – 100kcal
Wartość energetyczna omleta z nadzieniem (1/3 gulaszu) – 225kcal