No nie mogłam się oprzeć dyni, więc wersja eklerków z waniliową dynią.
Składniki na ciasto:
woda (250ml)
mąka (100g)
2 jajka (120g)
masło (10g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1 serek waniliowy danio (150g)
mus dyniowy (500g)
żelatyna (20g)
woda (50ml)
1 cukier waniliowy (15g)
4 kostki czekolady (30g)
1 łyżka mleka (10ml)
Przygotowanie:
Wodę i masło gotujemy na małym ogniu, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aż masa będzie odstawać od brzegów garnka. Po przestudzeniu wmiksowujemy surowe jajka. Masę nakładamy do tutki i wyciskamy małe eklerki ok. 6cm długie. Jeśli nie macie tutki, to zwilżoną dłonią formujemy wałeczki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Między eklerkami zachowujemy odległość ok. 3cm. Pieczemy w temperaturze 180st., można na termoobiegu ok. 15-20 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Mają być suche na zewnątrz i sprawiać wrażenie lekkich i pustych w środku. Eklerki kroimy wzdłuż i usuwamy ewentualnie mokre środki. Z podanych proporcji wychodzi 30 mini eklerków.
Dynię (ok. 400g) gotujemy do miękkości, następnie miksujemy z 100ml wody na gładki mus dyniowy. Po przestudzeniu dodajemy serek waniliowy i 1 cukier waniliowy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, miksujemy blenderem razem z serkiem na gładką masę. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie masę nakładamy do tutki i wyciskamy do eklerków.
Czekoladę rozpuszczamy w łyżce mleka i tym smarujemy wierzch eklerków.
Wodę i masło gotujemy na małym ogniu, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aż masa będzie odstawać od brzegów garnka. Po przestudzeniu wmiksowujemy surowe jajka. Masę nakładamy do tutki i wyciskamy małe eklerki ok. 6cm długie. Jeśli nie macie tutki, to zwilżoną dłonią formujemy wałeczki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Między eklerkami zachowujemy odległość ok. 3cm. Pieczemy w temperaturze 180st., można na termoobiegu ok. 15-20 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Mają być suche na zewnątrz i sprawiać wrażenie lekkich i pustych w środku. Eklerki kroimy wzdłuż i usuwamy ewentualnie mokre środki. Z podanych proporcji wychodzi 30 mini eklerków.
Dynię (ok. 400g) gotujemy do miękkości, następnie miksujemy z 100ml wody na gładki mus dyniowy. Po przestudzeniu dodajemy serek waniliowy i 1 cukier waniliowy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, miksujemy blenderem razem z serkiem na gładką masę. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie masę nakładamy do tutki i wyciskamy do eklerków.
Czekoladę rozpuszczamy w łyżce mleka i tym smarujemy wierzch eklerków.
Wartość energetyczna całego ciasta na eklerki – 600kcal
Wartość energetyczna kremu i polewy czekoladowej – 630kcal
Wartość energetyczna 1 eklerka z polewą czekoladową – 40kcal