PRZEPISY TEMATYCZNIE

środa, 21 listopada 2012

Puree kalafiorowe i brokułowe

Ciekawa propozycja jednej z czytelniczek, aż z ciekawości zrobiłam. Nie proponuję tego jako całkowite zastępstwo ziemniaków, ale smaczne urozmaicenie dietetycznych obiadków. Jest super pyszne, zarówno w wersji czysto kalafiorowej jak i mieszanej kalafiorowo-ziemniacznej. Korzystając z okazji spróbowałam też puree brokułowi-ziemniaczanego i też jest niezłe. Polecam kombinować. Wszystko gotujemy do miękkości i ubijamy tłuczkiem z jogurtem i przyprawami, jak standardowe puree ziemniaczane.





Składniki na puree kalafiorowe:
kalafior (200g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)

Wartość energetyczna - 60kcal


 





Składniki na puree kalafiorowo-ziemniaczane: kalafior (100g)
ziemniaki (100g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)

Wartość energetyczna - 115kcal





Składniki na puree brokułowi-ziemniaczane:
brokuł (100g)
ziemniaki (100g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)

Wartość energetyczna - 120kcal




 


 


Składniki na puree ziemniaczane:
ziemniaki (200g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy  (sól, pieprz)

Wartość energetyczna - 170kcal