Na pewno każdy słyszał wielokrotnie hasło, że dieta musi być bogata w błonnik, niezależnie czy to jest dieta odchudzająca czy dieta w rozumieniu racjonalnego zdrowego żywienia na co dzień.
Błonnik pełni ważną funkcję w organizmie i pozwala prawidłowo funkcjonować przewodowi pokarmowemu.Występuje on między innymi w takich produktach jak pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki owsiane, wszelkie zdrowe musli, kasze i ryże niełuskane, nasiona roślin strączkowych, większość warzyw (w szczególności kalafiory, brokuły, kapusty, brukselki, buraki, marchew), większość owoców (w szczególności owoce z drobnymi pestkami typu maliny, jeżyny, truskawki, agrest).
Pisałam już o tym, że pełnoziarniste pieczywo dostarcza nam uczucia sytości na dłużej. To właśnie za sprawą błonnika, który ma takie właściwości, że wchłania wodę, a co za tym idzie powiększa objętość treści pokarmowej i wypełnia nam żołądek po brzegi.
Warto zatem przeanalizować czy nasza dieta jest bogata w błonnik sprawdzając listę produktów, które zawierają go najwięcej. Jeśli chcemy znać dokładną zawartość błonnika w danym produkcie polecam zajrzeć na stronę ilewazy.pl. Wpisując w wyszukiwarkę produkt dowiemy się wszystkiego co najważniejsze o jego wartościach odżywczych, w tym o ilości błonnika w 100g produktu.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosły człowiek powinien zjadać 20-40g błonnika dziennie. Ale moim zdaniem nie ma co siedzieć i zliczać dziennych ilości, bo przestawiając się zdrowe żywienie w sposób naturalny spożywamy tyle błonnika ile powinniśmy.
Można też bardziej kontrolowanie spożywać błonnik, żeby mieć pewność, że dzienne zapotrzebowanie organizmu zostało zaspokojone. Jeśli jemy codziennie owsiankę, musli czy jakiekolwiek płatki z mlekiem możemy dosypać do nich różnego rodzaju dodatki, które są najbogatsze błonnik i wtedy będziemy mieć pewność, że spożywamy zalecaną jego ilość. I tak przykładowo możemy wykorzystać:
Błonnik pełni ważną funkcję w organizmie i pozwala prawidłowo funkcjonować przewodowi pokarmowemu.Występuje on między innymi w takich produktach jak pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki owsiane, wszelkie zdrowe musli, kasze i ryże niełuskane, nasiona roślin strączkowych, większość warzyw (w szczególności kalafiory, brokuły, kapusty, brukselki, buraki, marchew), większość owoców (w szczególności owoce z drobnymi pestkami typu maliny, jeżyny, truskawki, agrest).
Pisałam już o tym, że pełnoziarniste pieczywo dostarcza nam uczucia sytości na dłużej. To właśnie za sprawą błonnika, który ma takie właściwości, że wchłania wodę, a co za tym idzie powiększa objętość treści pokarmowej i wypełnia nam żołądek po brzegi.
Warto zatem przeanalizować czy nasza dieta jest bogata w błonnik sprawdzając listę produktów, które zawierają go najwięcej. Jeśli chcemy znać dokładną zawartość błonnika w danym produkcie polecam zajrzeć na stronę ilewazy.pl. Wpisując w wyszukiwarkę produkt dowiemy się wszystkiego co najważniejsze o jego wartościach odżywczych, w tym o ilości błonnika w 100g produktu.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosły człowiek powinien zjadać 20-40g błonnika dziennie. Ale moim zdaniem nie ma co siedzieć i zliczać dziennych ilości, bo przestawiając się zdrowe żywienie w sposób naturalny spożywamy tyle błonnika ile powinniśmy.
Można też bardziej kontrolowanie spożywać błonnik, żeby mieć pewność, że dzienne zapotrzebowanie organizmu zostało zaspokojone. Jeśli jemy codziennie owsiankę, musli czy jakiekolwiek płatki z mlekiem możemy dosypać do nich różnego rodzaju dodatki, które są najbogatsze błonnik i wtedy będziemy mieć pewność, że spożywamy zalecaną jego ilość. I tak przykładowo możemy wykorzystać:
Babkę płesznik nasiona – zawartość błonnika 68g/100g, do kupienia np. w Piątnicy tutaj, w wersji babka płesznik ziarna, babka jajowata łuski lub błonnik witalny jako mieszanka dwóch poprzednich,
Otręby pszenne – zawartość błonnika 42,4g/100g,
Otręby żytnie – zawartość błonnika 39g/100g,
Nasiona chia – zawartość błonnika 38,2g/100g, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością,
Siemię lniane – zawartość błonnika 27,3g/100g,
Wiórki kokosowe – zawartość błonnika 21g/100g.
To tylko kilka przykładów wysoko błonnikowych produktów, które możemy kontrolowanie dodawać do potraw. Pamiętajmy jednak, że najbardziej pomożemy sobie jak będziemy zdrowo i racjonalnie się odżywiać każdego dnia.
Otręby pszenne – zawartość błonnika 42,4g/100g,
Otręby żytnie – zawartość błonnika 39g/100g,
Nasiona chia – zawartość błonnika 38,2g/100g, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością,
Siemię lniane – zawartość błonnika 27,3g/100g,
Wiórki kokosowe – zawartość błonnika 21g/100g.
To tylko kilka przykładów wysoko błonnikowych produktów, które możemy kontrolowanie dodawać do potraw. Pamiętajmy jednak, że najbardziej pomożemy sobie jak będziemy zdrowo i racjonalnie się odżywiać każdego dnia.