Składniki:
4 jajka (240g)
cukier (90g)
ser biały mielony (500g)
½ budyniu waniliowego (20g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (30g)
żurawiny suszone (30g)
Przygotowanie:
W misce umieszczamy białka, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier, żółtka i suchy budyń z proszkiem do pieczenia. Następnie przełączmy mikser na najniższe obroty i dodajemy małymi porcjami zmielony biały ser.
Blaszkę o wymiarach 15x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy około 1/3 masy serowej i posypujemy rodzynkami i żurawinami. Następnie lejemy kolejne 1/3 masy i wsypujemy pozostałe suszone owoce. Wszystko przykrywamy trzecią warstwą masy serowej. Sernik pieczemy w temperaturze 180st. Około 1h10minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku aż do wystygnięcia. Kroimy i podajemy po schłodzeniu w lodówce. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.
Wartość energetyczna całego sernika makowego – 1550kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 sernika) – 130kcal