Składniki:
mielone z indyka (500g)
cebula (250g)
2-3 ząbki czosnku
1 jajko (60g)
natka pietruszki
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
bułka tarta (20g)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, przyprawiamy, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pilnujemy, żeby cebula nie przywarła – mieszamy co jakiś czas i podlewamy wodą w razie potrzeby. Po przestygnięciu przekładamy cebulę do miski, dodajemy surowe jajko i miksujemy wszystko blenderem. Następnie dodajemy mięso mielone z indyka, posiekana natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie całość mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i lekko obsypujemy bułką tartą. Smażymy na małym ogniu. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.
Wartość energetyczna całej masy na kotlety – 925kcal
Wartość energetyczna 1 kotleta – 60kcal