Przepis konkursowy, autorka: Aneta Łuba
Składniki na spód:
mąka pszenna (300g)
schłodzone masło (200g)
cukier puder (100g)
3 żółtka ugotowane na twardo (60g)
cukier waniliowy (10g)
Składniki na masę:
2 duże pomarańcze (650g)
1 cytryna (130g)
cukier puder (120g)
Dodatki do dekoracji:
migdały (20g)
plasterki pomarańczy
Przygotowanie:
Żółtka przecieramy przez sito. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy resztę składników i szybko oraz dokładnie siekamy nożem (aż masło będzie w małych kawałeczkach). Następnie zagniatamy ciasto, zawijamy w papier lub folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy (część ciasta zostawiamy na boki) i przekładamy do prostokątnej foremki 21x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta formujemy wałeczki, układamy po bokach ciasta, a spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika) przez 25 minut na jasno-złoty kolor.
Pomarańcze i cytrynę myjemy bardzo dokładnie szczoteczką. Ocieramy z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Białe skórki dokładnie obieramy nożem i wyrzucamy. Po usunięciu z cytrusów pestek i zbędnych skórek miksujemy owoce blenderem. Zmiksowane cytrusy zasypujemy cukrem pudrem i gotujemy około 30-40 minut, by zrobiła się z nich konfitura. Gorącą masę wylewamy na ciasto, następnie dekorujemy je plasterkami pomarańczy i migdałami.