PRZEPISY TEMATYCZNIE

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek jabłkowo-pomarańczowy

Przepis konkursowy, autorka: Kreatywny Makaron


Składniki na spód:
zarodki pszenne (20g) 
otręby pszenne (20g) 
płatki owsiane (40g) 
mąka pszenna razowa (20g) 
mąka kokosowa (20g) 
erytrytol lub ksylitol (40g)
1 żółtko 
olej kokosowy (40g)

Składniki na masę: 
4 jabłka (600g)
galaretka pomarańczowa (40g) 
kilka plastrów pomarańczy 
2 łyżki erytrytolu 
woda (50ml)

Przygotowanie:
Przygotowujemy spód (przepis jest na jedną dużą keksówkę lub dwie małe). Płatki i zarodki można zmielić na mąkę w młynku do kawy, ale nie jest obligatoryjne. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Może się lekko rwać, konsystencją na pewno nie będzie przypominało klasycznego ciasta kruchego. Ciasto zagniatamy w kulę i chłodzimy około 1 godzinę w zamrażalniku. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i ranty formy - odrywamy po kawałku ciasta i rozpłaszczamy. Zapiekamy około 15min w temperaturze 180 stopni. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy je dopóki nie odparują i nie zmiękną, następnie zasypujemy je galaretką i dokładnie mieszamy. Jabłkową galaretkę chłodzimy około 2h, warto sprawdzić od czasu do czasu, czy masa nie stężała za bardzo. W między czasie można kandyzować kilka plastrów pomarańczy wykorzystanych do ozdoby. W tym celu podgrzewamy wodę z erytrytolem. Pomarańcze dusimy w takich roztworze, dopóki skórki nie zmiękną, a wszystkie płyny nie wyparują. Na kruchy spód przekładamy jabłka. Na wierzchu układamy pokrojone pomarańcze. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Erytrytol naturalnie występuje w owocach (takich jak melony, gruszki i winogrona, niektórych porostach i wodorostach, kukurydzy, niektórych grzybach, winie czy sosie sojowym; smakuje i wygląda jak cukier, ma bardzo mało kalorii i bardzo niski IG). Erytrytol można zastąpić ksylitolem.