Przepis konkursowy, autorka: Patrycja „Patka”
Składniki na spód:
mąka pełnoziarnista pszenna (100g)
mąka jaglana (100g)
1 żółtko (20g)
olej kokosowy (20g)
masło (10g)
2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego (20g)
szczypta soli
jogurt naturalny (75g)
Składniki na karmel daktylowy:
daktyle (200g)
gorąca woda (150ml)
kakao (10g)
Składniki dodatkowe:
dżem niskosłodzony porzeczkowy lub inny kwaśny (100g)
czekolada gorzka
płatki migdałów
Przygotowanie:
Z mąk, żółtka, oleju kokosowego, masła, cukru, soli, jogurtu zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie wałkujemy w kwadrat, pozostawiając część ciasta na wykonanie brzegów, które można zrobić np. w formie płaskich wałeczków, które przygniatamy widelcem. Surowe ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Przygotowujemy w międzyczasie karmel z daktyli: 200g daktyli zalewamy pół szklanki gorącej wody, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie namoczone daktyle wraz z wodą miksujemy blenderem, dodając kakao.
Na upieczony spód mazurka wykładamy ok. 4 łyżki kwaśnego dżemu, a następnie rozsmarowujemy krem daktylowy. Całość dekorujemy dowolnie gorzką czekoladą i płatkami.