Przepis konkursowy, autorka: Justyna Kozera
Składniki na spód:
mąka pszenna razowa, typ 2000 (120g)
zarodki pszenne (50g)
2 żółtka (40g)
1 jajko (60g)
jogurt grecki (60-80g)
stewia (40g)
Składniki na masę:
ser ricotta (250g)
1 żółtko (20g)
stewia (15g)
aromat migdałowy
1 łyżka kakao (10g)
Dodatki do dekoracji:
orzechy włoskie
migdały
Przygotowanie:
Do miski dajemy mąkę pszenną razową i zarodki pszenne, mieszamy. Dodajemy stewię, jajko, żółtka oraz jogurt grecki i zagniatamy ciasto. Ciasto uformowane w kulę chłodzimy w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do formy, np. na tartę. Spód pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. W międzyczasie miksujemy ser ricotta z żółtkiem, stewią, kakao i aromatem. Masę przekładamy na ostudzony spód, następnie dekorujemy według uznania. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.