Składniki:
cieciorka sucha (100g)
1 pomidor (150g)
czarny sezam (15g)
natka pietruszki
olej (10ml)
jogurt (100g)
przyprawy (kurkuma, papryka ostra, kozieradka, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, po czym gotujemy około 20 minut od zagotowania wody i odcedzamy. Pomidora sparzamy, wcześniej go nacinając, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy wszystkie przyprawy, sezam (może być biały) i chwilę podgrzewamy, po czym koniecznie studzimy. Po przestudzeniu dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy go z przyprawami. Do jogurtu dodajemy ugotowaną cieciorkę, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu kilka minut. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Co do przypraw, to orientacyjnie dałam pół łyżeczki kurkumy, odrobinę ostrej papryki, pół łyżeczki kozieradki. Sól i pieprz według uznania.
Wartość energetyczna całej potrawy – 615kcal
cieciorka sucha (100g)
1 pomidor (150g)
czarny sezam (15g)
natka pietruszki
olej (10ml)
jogurt (100g)
przyprawy (kurkuma, papryka ostra, kozieradka, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, po czym gotujemy około 20 minut od zagotowania wody i odcedzamy. Pomidora sparzamy, wcześniej go nacinając, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy wszystkie przyprawy, sezam (może być biały) i chwilę podgrzewamy, po czym koniecznie studzimy. Po przestudzeniu dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy go z przyprawami. Do jogurtu dodajemy ugotowaną cieciorkę, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu kilka minut. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Co do przypraw, to orientacyjnie dałam pół łyżeczki kurkumy, odrobinę ostrej papryki, pół łyżeczki kozieradki. Sól i pieprz według uznania.
Wartość energetyczna całej potrawy – 615kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawy) – 205kcal