PRZEPISY TEMATYCZNIE

piątek, 18 grudnia 2015

Kotlety jajeczne



Składniki:
piersi z kurczaka (500g)
mleko (150ml)
3 jajka (180g)
cebula (50g)
sezam (20g)
przyprawy (sól, pieprz)


 





Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy w maszynce. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie.

Do miski wrzucamy zmielone mięso, duszoną cebulę, posiekane jajka, wlewamy zimne mleko i przyprawiamy solą i pieprzem. Kotlety formujemy i lekko obsypujemy je sezamem. Smażymy na małym ogniu. Z podanych proporcji wychodzi 10szt. 



Wartość energetyczna całego mięsa na kotlety – 1050kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta – 105kcal