PRZEPISY TEMATYCZNIE

piątek, 11 grudnia 2015

Sałatka ukraińska


Składniki:
3 buraki (300g)
2 ziemniaki (200g)
2 marchewki (200g)
seler (200g)
ogórki kiszone (200g)
1 cebula (100g)
szczypiorek
natka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
oliwa (15ml)
1-2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz)



 
Przygotowanie:
Buraki, ziemniaki, marchewki i seler gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu obieramy warzywa ze skórki i kroimy w kostkę. Podobnie w kostkę kroimy ogórki kiszone i cebulę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i szczypiorek (im więcej tym lepiej). W kubeczku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem po czym dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy. Sałatkę chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.


Wartość energetyczna całej sałatki – 555kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 185kcal