Składniki:
2 jajka (120g)
mleko (50ml)
ser typu feta (50g)
szpinak (150g)
1 mała cebula (50g)
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa (5ml)
przyprawy (sól, pieprz)
2 jajka (120g)
mleko (50ml)
ser typu feta (50g)
szpinak (150g)
1 mała cebula (50g)
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa (5ml)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy na patelnię, solimy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Do cebuli dodajemy rozdrobniony szpinak i na małym ogniu doprowadzamy do odparowania nadmiaru wody.
Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i roztrzepujemy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy kilka kropli oliwy i rozsmarowujemy ją pędzelkiem. Dzięki oliwie omlet nie będzie przywierał i zachowa ładny wygląd. Na rozgrzaną patelnię wylewamy jajka, przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu. Kiedy wierzch omleta będzie ścięty, na połowę wykładamy szpinak i pokrojony w kostkę ser typu feta. Omlet zawijamy, trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty i przekładamy na talerz.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy na patelnię, solimy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Do cebuli dodajemy rozdrobniony szpinak i na małym ogniu doprowadzamy do odparowania nadmiaru wody.
Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i roztrzepujemy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy kilka kropli oliwy i rozsmarowujemy ją pędzelkiem. Dzięki oliwie omlet nie będzie przywierał i zachowa ładny wygląd. Na rozgrzaną patelnię wylewamy jajka, przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu. Kiedy wierzch omleta będzie ścięty, na połowę wykładamy szpinak i pokrojony w kostkę ser typu feta. Omlet zawijamy, trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty i przekładamy na talerz.
Wartość energetyczna całego omleta – 420kcal