PRZEPISY TEMATYCZNIE

poniedziałek, 16 maja 2016

Ryż z oliwkami i suszonymi pomidorami




Składniki:
ryż Arborio suchy (100g)
1 cebula (100g)
oliwki (50g)
suszone pomidory (25g)
papryka konserwowa (100g)
natka pietruszki
oliwa (10ml)
ocet winny (5ml)
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, suchy ryż i mieszamy tak, żeby każde ziarnko było otoczone oliwą. Prażymy ryż kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż i cebula będą szkliste. Następnie dodajemy odrobinę wywaru z warzyw (lub wody z przyprawami), a kiedy ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to tak długo, aż ryż będzie gotowy, czyli zgodnie z prawidłami „al dente”. Na oko proporcja jest taka, że na jedną część ryżu dodajemy 3 części płynu. Najważniejszy jest mały ogień i małe porcje wywaru (nie wlewamy od razu całości). Czas przygotowania ryżu, to około 15 minut. Do gotowego ryżu dodajemy pokrojone oliwki, suszone pomidory, paprykę konserwową i posiekaną natkę z pietruszki. Danie dobrze jest lekko zakwasić octem winnym lub 1-2 łyżkami zalewy z papryki, jeśli jest domowej roboty.



Wartość energetyczna całej potrawy – 630kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawy) – 210kcal