Składniki:
ryż Arborio
suchy (100g)
1 cebula
(100g)
oliwki (50g)
suszone
pomidory (25g)
papryka
konserwowa (100g)
natka
pietruszki
oliwa (10ml)
ocet winny
(5ml)
przyprawy
(sól, pieprz)
Przygotowanie:
Na
patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,
suchy ryż i mieszamy tak, żeby każde ziarnko było otoczone oliwą.
Prażymy ryż kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż
ryż i cebula będą szkliste. Następnie dodajemy odrobinę wywaru z
warzyw (lub wody z przyprawami), a kiedy ryż wchłonie cały płyn
dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to tak długo, aż ryż będzie
gotowy, czyli zgodnie z prawidłami „al dente”. Na oko proporcja
jest taka, że na jedną część ryżu dodajemy 3 części płynu.
Najważniejszy jest mały ogień i małe porcje wywaru (nie wlewamy
od razu całości). Czas przygotowania ryżu, to około 15 minut. Do
gotowego ryżu dodajemy pokrojone oliwki, suszone pomidory, paprykę
konserwową i posiekaną natkę z pietruszki. Danie dobrze jest lekko
zakwasić octem winnym lub 1-2 łyżkami zalewy z papryki, jeśli
jest domowej roboty.
Wartość
energetyczna całej potrawy – 630kcal
Wartość
energetyczna 1 porcji (1/3 potrawy) – 210kcal