Ostatnio bardzo popularny stał się deser z nasion chia i mleka kokosowego. Nie miałam mleka kokosowego, a poza tym jest ono dość kaloryczne, bo ma 203kcal/100g. Porównawczo mleko 2% ma 51kcal/100g, a mleko 3,2% ma 61kcal/100g. Deser zrobiłam zatem z mlekiem krowim 2%.
Składniki:
mleko (500ml)
nasiona chia (100g)
mleko (500ml)
nasiona chia (100g)
miód (50g)
Przygotowanie:
Do naczynia wlewamy zimne mleko, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia miodu. Następnie dodajemy suche nasiona chia i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Co 10-15 minut mieszamy, żeby nie powstawały grudki. Kiedy nasza mieszanina zgęstnieje przekładamy ją do szklanek lub pucharków. Z tej ilości, którą podałam wystarczy nam na 6 deserów. Na wierzchu dodajemy dowolne owoce, zmiksowane lub w sezonie świeże, np. maliny, porzeczki, brzoskwinie. Można dodać również niskokaloryczne dżemy owocowe.
Wartość energetyczna całości (bez owoców) – 900kcal
Wartość energetyczna 1 deseru (bez owoców) – 150kcal
Do naczynia wlewamy zimne mleko, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia miodu. Następnie dodajemy suche nasiona chia i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Co 10-15 minut mieszamy, żeby nie powstawały grudki. Kiedy nasza mieszanina zgęstnieje przekładamy ją do szklanek lub pucharków. Z tej ilości, którą podałam wystarczy nam na 6 deserów. Na wierzchu dodajemy dowolne owoce, zmiksowane lub w sezonie świeże, np. maliny, porzeczki, brzoskwinie. Można dodać również niskokaloryczne dżemy owocowe.
Wartość energetyczna całości (bez owoców) – 900kcal
Wartość energetyczna 1 deseru (bez owoców) – 150kcal