Składniki:
kasza bulgur sucha (100g)
cebula (100g)
marchew (300g)
2 ząbki czosnku
suszone pomidory (25g)
groszek (100g)
oliwa (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili)
kasza bulgur sucha (100g)
cebula (100g)
marchew (300g)
2 ząbki czosnku
suszone pomidory (25g)
groszek (100g)
oliwa (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory suszone kroimy w cienkie paski. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy suchą kaszę bulgur i podlewamy wodą. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą do momentu, aż kasza będzie miękka i gotowa. Na końcu dodajemy zielony groszek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i chili.
Wartość energetyczna całej potrawki z kaszy bulgur - 680kcal
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory suszone kroimy w cienkie paski. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy suchą kaszę bulgur i podlewamy wodą. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą do momentu, aż kasza będzie miękka i gotowa. Na końcu dodajemy zielony groszek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i chili.
Wartość energetyczna całej potrawki z kaszy bulgur - 680kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kaszy) – 170kcal