Składniki (na garnek 2,5l)
pęczek botwinki (100g)
buraki czerwone (300g)
1 długi ogórek zielony (200g)
1 kefir/jogurt naturalny (500g)
1 domowa kostka warzywna
1 łyżka octu/soku z cytryny
koperek
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka)
pęczek botwinki (100g)
buraki czerwone (300g)
1 długi ogórek zielony (200g)
1 kefir/jogurt naturalny (500g)
1 domowa kostka warzywna
1 łyżka octu/soku z cytryny
koperek
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka)
Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy domową kostkę warzywną, pokrojone w kostkę buraki i gotujemy. Jak buraki będą już miękkie dorzucamy pokrojoną w paski botwinkę, dodajemy łyżkę octu lub soku z cytryny i wyłączmy gaz. Zostawiamy wywar z burakami do przestygnięcia. Do chłodnej zupy dodajemy kefir lub jogurt naturalny, startego na grubych oczkach ogórka zielonego i posiekany koperek. Całość przyprawiamy i chłodzimy w lodówce.
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy domową kostkę warzywną, pokrojone w kostkę buraki i gotujemy. Jak buraki będą już miękkie dorzucamy pokrojoną w paski botwinkę, dodajemy łyżkę octu lub soku z cytryny i wyłączmy gaz. Zostawiamy wywar z burakami do przestygnięcia. Do chłodnej zupy dodajemy kefir lub jogurt naturalny, startego na grubych oczkach ogórka zielonego i posiekany koperek. Całość przyprawiamy i chłodzimy w lodówce.
Wartość energetyczna całego chłodnika z botwinki – 485kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 chłodnika) – 95kcal