Składniki na farsz:
soczewica czerwona sucha (100g)
szparagi (500g)
przecier pomidorowy (50g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
muszle makaronowe duże (20szt)
soczewica czerwona sucha (100g)
szparagi (500g)
przecier pomidorowy (50g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
muszle makaronowe duże (20szt)
Przygotowanie:
Muszle makaronowe gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały. Jedna muszla ma ok. 25kcal.
Szparagi obieramy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy do miękkości. Następnie odcinamy główki, a całą resztę szparagów kroimy na plasterki. Soczewicę czerwoną gotujemy w proporcji 1:2, po ugotowaniu ewentualny nadmiar wody odsączamy na sicie. Do miski wrzucamy ugotowaną soczewicę, pokrojone szparagi, posiekany koperek i przecier pomidorowy. Całość doprawiamy i mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy ugotowane muszle, a na wierzch każdej kładziemy odcięte główki szparagów. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Muszle makaronowe gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały. Jedna muszla ma ok. 25kcal.
Szparagi obieramy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy do miękkości. Następnie odcinamy główki, a całą resztę szparagów kroimy na plasterki. Soczewicę czerwoną gotujemy w proporcji 1:2, po ugotowaniu ewentualny nadmiar wody odsączamy na sicie. Do miski wrzucamy ugotowaną soczewicę, pokrojone szparagi, posiekany koperek i przecier pomidorowy. Całość doprawiamy i mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy ugotowane muszle, a na wierzch każdej kładziemy odcięte główki szparagów. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Wartość energetyczna całego farszu z soczewicą i szparagami – 490kcal
Wartość energetyczna 1 gotowej muszli z nadzieniem – 50kcal