PRZEPISY TEMATYCZNIE

poniedziałek, 15 października 2012

Zupa krem brokułowa



Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (250g)
1 brokuł (500g)
1 domowa kostka warzywna
groszek ptysiowy (opcjonalnie)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.






Przygotowanie:
Do garna wlewamy wodę, dodajemy domową kostkę warzywną, ziemniaki pokrojone na kawałki, różyczki brokułu. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po przestudzeniu mielimy wszystko blenderem na krem. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, bardzo dobrze pasuje do tej zupy. Ale nie jest on zbyt dietetyczny - garść groszku ptysiowego (10g) ma ok. 50kcal. 


Wartość energetyczna całej zupy – 360kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) - 70kcal

Wartość energetyczna 1 porcji z groszkiem ptysiowym (garść) – 120kcal