PRZEPISY TEMATYCZNIE

piątek, 9 listopada 2012

Ciasteczka dwukolorowe





Składniki:
1 jajko (60g)
mleko (50ml)
masło (30g)
cukier (50g)
mąka (250g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

 



Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników (oprócz kakao) i zagniatamy jednolitą gładką kulę. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy. Ciasta wałkujemy na 0,5cm i wykrawamy ciasteczka, tyle samo z każdego koloru. Następnie wykrawamy mniejszą foremką środki i zamieniamy miejscami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 35 ciasteczek.




Wartość energetyczna całego ciasta na ciasteczka – 1415kcal


Wartość energetyczna 1 ciasteczka – 40kcal