Składniki
woda (150ml)
drożdże (15g)
cukier (20g)
mąka pszenna (250g)
olej (5ml)
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
posypki (sezam, mak, przyprawy)
woda (150ml)
drożdże (15g)
cukier (20g)
mąka pszenna (250g)
olej (5ml)
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
posypki (sezam, mak, przyprawy)
Przygotowanie:
Do miski wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy, pod koniec wyrabiamy dodajemy odrobinę oleju, żeby ciasto ładnie odchodziło od dłoni. Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na 6 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, następnie robimy w środku przelotową dziurkę i delikatnie rozciągamy ciasto na boki – powiększając dziurkę i pilnując, żeby nasz przyszły wypiek był foremny. Bajgle układamy na blaszce lub desce posypanej mąką (żeby się nie przykleiły), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
W dużym garnku wstawiamy wodę, dodajemy do niej łyżeczkę soli i zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy wyrośnięte bajgle, najlepiej pojedynczo lub tak, żeby móc kontrolować sytuację. Każdego gotujemy we wrzątku około 1 minutę z każdej strony. Następnie wyciągamy na talerz i lekko studzimy.
Bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy według uznania sezamem, makiem lub dowolną posypką. Pieczemy w temperaturze 200st około 15-20 minut, do czasu aż będą rumiane.
Jeśli chcemy bardziej słodkawe bajgle, to do ciasta należy dodać mniej soli, a łyżkę więcej cukru i do wody dodajemy nie sól, a łyżkę cukru. Każda wersja smaczna. Na potrzeby obliczeń przyjmuję składniki z przepisu.
Do miski wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy, pod koniec wyrabiamy dodajemy odrobinę oleju, żeby ciasto ładnie odchodziło od dłoni. Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na 6 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, następnie robimy w środku przelotową dziurkę i delikatnie rozciągamy ciasto na boki – powiększając dziurkę i pilnując, żeby nasz przyszły wypiek był foremny. Bajgle układamy na blaszce lub desce posypanej mąką (żeby się nie przykleiły), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
W dużym garnku wstawiamy wodę, dodajemy do niej łyżeczkę soli i zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy wyrośnięte bajgle, najlepiej pojedynczo lub tak, żeby móc kontrolować sytuację. Każdego gotujemy we wrzątku około 1 minutę z każdej strony. Następnie wyciągamy na talerz i lekko studzimy.
Bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy według uznania sezamem, makiem lub dowolną posypką. Pieczemy w temperaturze 200st około 15-20 minut, do czasu aż będą rumiane.
Jeśli chcemy bardziej słodkawe bajgle, to do ciasta należy dodać mniej soli, a łyżkę więcej cukru i do wody dodajemy nie sól, a łyżkę cukru. Każda wersja smaczna. Na potrzeby obliczeń przyjmuję składniki z przepisu.
Wartość energetyczna całego ciasta na bajgle – 1160kcal
Wartość energetyczna 1 bajgla –190kcal