Składniki:
pietruszka korzeń (250g)
cebula (100g)
3-4 pomidory (400g)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz, chili, czosnek, papryka słodka)
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i kroimy na dowolne, niezbyt grube kawałki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie odlewamy nadmiar wody. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i dodajemy do miękkiej pietruszki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Całość dusimy jeszcze około 15 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na koniec przyprawiamy i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Wartość energetyczna całej pietruszki w pomidorach – 190kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 potrawy) – 95kcal