PRZEPISY TEMATYCZNIE

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Placek po węgiersku z kurczakiem i fasolką


Składniki na placki ziemniaczane:

ziemniaki (1/2kg)
1 cebula (50g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól)

Składniki na gulasz z fasolką:
1 pierś z kurczaka (250g)
1 mała cebula (50g)
2 pomidory (300g)
fasola biała sucha (50g)
przyprawy (sól, pieprz, curry)



Przygotowanie:
Ziemniaki trzemy na tarce na drobnych oczkach, solimy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody z ziemniaków, dodajemy startą cebulę, wbijamy jajko i przyprawiamy. Do ciasta nie dodajemy mąki, po to odlewamy wodę, żeby nie trzeba było ciasta zagęszczać mąką. Placki smażymy bez tłuszczu na małym ogniu. Z podanych proporcji wychodzą 3 duże placki.

Fasolę moczymy około 12 godzin, następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Czas gotowania zależy od rodzaju fasoli. Można użyć innego rodzaju/koloru fasoli.

Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy (można dodać curry) i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę, pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Cebulę i pomidory wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka i dusimy, aż będzie ugotowany. Na końcu dodajemy ugotowana fasolę. Wszystko doprawiamy. Gulasz podajemy razem z plackiem ziemniaczanym.

Z podanych proporcji wychodzą 3 placki po węgierski z gulaszem z fasolką. 




Wartość energetyczna całej masy ziemniaczanej na placki – 490kcal 

Wartość energetyczna 1 placka ziemniaczanego (1/3 porcji) – 165kcal 

Wartość energetyczna całego gulaszu z fasolką – 515kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji gulaszu (1/3 całości) – 170kcal 

Wartość energetyczna 1 placka po węgiersku z gulaszem – 335kcal