Bataty, nazywane słodkimi ziemniakami przygotowuje się tak samo jak ziemniaki, w sensie gotowania, pieczenia i wykorzystania w potrawach. Z punktu widzenia zdrowotnego są lepsze niż ziemniaki, mają więcej potasu, witaminy C, witamin z grupy B i zawierają beta karoten. Kaloryczność nieco większa – ziemniaki 77kcal/100g, a bataty 86kcal/100g. Dla urozmaicenia codziennej diety polecam spróbować. Uprzedzając pytania „Gdzie kupić?” – kupiłam w Biedronce i to w bardzo dobrej cenie jak na bataty. Inne sklepy: Alma, Piotr i Paweł.
Moja propozycja, to frytki z batatów, a właściwie z jednego, bo generalnie to dość duże warzywo. Bataty, które ja miałam ważyły średnio 600g sztuka. Przygotowanie frytek (dietetycznej wersji) takie samo jak w przypadku ziemniaków, czyli bataty obieramy ze skórki, kroimy na kształt frytek, obsypujemy przyprawami, wrzucamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia można włączyć przypiekanie z góry.
Wartość energetyczna frytek z batatów (1szt=600g) – 520kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 frytek) – 260kcal