Składniki:
kasza gryczana sucha (100g)
brokuł (250g)
pieczarki (250g)
przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszone zioła)
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy do miękkości, następnie studzimy i kroimy na mniejsze cząstki. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu (około 20-30 minut) i dorzucamy do brokułu.
Pieczarki kroimy na ćwiartki, wrzucamy na suchą patelnię, obsypujemy przyprawami i prażymy na małym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając. Staramy się nie dopuścić do tego, żeby pieczarki puściły sok, jeśli by się tak zdarzyło skracamy czas prażenia. Gotowe pieczarki dorzucamy do kaszy z brokułem. Wszystko przyprawiamy i mieszamy.
Wartość energetyczna całej potrawki – 460kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawki) – 155kcal