Składniki:
mleko (500ml)
kasza manna (40g)
cukier (30g)
rodzynki (20g)
śliwki (200g)
Przygotowanie:
Dojrzałe śliwki (200g po wydrążeniu pestek) kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem. Kiedy się rozpadną gotujemy jeszcze jakiś czas, żeby odparować nadmiar wody. Mus ma być lekko kwaskowy, więc nie dodajemy do niego cukru.
Przygotowujemy kaszę mannę. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu, około 10 minut. Kiedy kasza lekko zgęstnieje, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Kaszę rozlewamy do trzech szklanek lub pucharków, na wierzch dodajemy 1/3 musu śliwkowego. Można też deser podać rozlewając kaszę i mus naprzemiennie. Z podanych proporcji wychodzą 3 desery.
Dojrzałe śliwki (200g po wydrążeniu pestek) kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem. Kiedy się rozpadną gotujemy jeszcze jakiś czas, żeby odparować nadmiar wody. Mus ma być lekko kwaskowy, więc nie dodajemy do niego cukru.
Przygotowujemy kaszę mannę. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu, około 10 minut. Kiedy kasza lekko zgęstnieje, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Kaszę rozlewamy do trzech szklanek lub pucharków, na wierzch dodajemy 1/3 musu śliwkowego. Można też deser podać rozlewając kaszę i mus naprzemiennie. Z podanych proporcji wychodzą 3 desery.
Wartość energetyczna wszystkich składników – 630kcal
Wartość energetyczna 1 porcji – 210kcal