Składniki:
ziemniaki (300g)
kalafior (300g)
cebula (100g)
suszone pomidory (30g)
świeże chili
pół łyżeczki kurkumy
przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra)
świeże i suszone zioła
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Surowego kalafiora dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę soli, kurkumę, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy ziemniaki zmiękną dodajemy posiekane świeże chili, pokrojone drobno suszone pomidory, świeże zioła i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Surowego kalafiora dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę soli, kurkumę, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy ziemniaki zmiękną dodajemy posiekane świeże chili, pokrojone drobno suszone pomidory, świeże zioła i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Wartość energetyczna całej potrawki – 395kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 potrawki) – 195kcal