Składniki:
mleko (500ml)
kasza manna (40g)
cukier (30g)
jabłka (500g)
sok z cytryny
cynamon
mleko (500ml)
kasza manna (40g)
cukier (30g)
jabłka (500g)
sok z cytryny
cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obieramy (waga 500g po obraniu), wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Wrzucamy do garnka, kropimy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać wyłączamy gaz. Jeśli używamy słodkich jabłek, nie powinno być potrzeby dosładzania.
Przygotowujemy kaszę mannę. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu, około 10 minut, aż kasza lekko zgęstnieje. Kaszę rozlewamy do czterech szklanek lub pucharków, naprzemiennie z prażonymi jabłkami. Każdą warstwę jabłek posypujemy cynamonem. Z podanych proporcji wychodzą 4 desery.
Jabłka obieramy (waga 500g po obraniu), wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Wrzucamy do garnka, kropimy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać wyłączamy gaz. Jeśli używamy słodkich jabłek, nie powinno być potrzeby dosładzania.
Przygotowujemy kaszę mannę. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu, około 10 minut, aż kasza lekko zgęstnieje. Kaszę rozlewamy do czterech szklanek lub pucharków, naprzemiennie z prażonymi jabłkami. Każdą warstwę jabłek posypujemy cynamonem. Z podanych proporcji wychodzą 4 desery.
Wartość energetyczna wszystkich składników – 765kcal
Wartość energetyczna 1 porcji – 190kcal