logo

logo

poniedziałek, 5 października 2015

Kasza manna z jabłkami i cynamonem

 



Składniki:
mleko (500ml)
kasza manna (40g)
cukier (30g)
jabłka (500g)
sok z cytryny
cynamon


 



Przygotowanie:
Jabłka obieramy (waga 500g po obraniu), wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Wrzucamy do garnka, kropimy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać wyłączamy gaz. Jeśli używamy słodkich jabłek, nie powinno być potrzeby dosładzania.
Przygotowujemy kaszę mannę. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu, około 10 minut, aż kasza lekko zgęstnieje. Kaszę rozlewamy do czterech szklanek lub pucharków, naprzemiennie z prażonymi jabłkami. Każdą warstwę jabłek posypujemy cynamonem. Z podanych proporcji wychodzą 4 desery. 



Wartość energetyczna wszystkich składników – 765kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 190kcal