PRZEPISY TEMATYCZNIE

czwartek, 6 października 2016

Jesienna przekąska - suszone jabłka

Suszone jabłka to zdrowa i smaczna alternatywa dla słodyczy.  Można je zrobić w piekarniku, co jest przedsięwzięciem dość czasochłonnym, ale na pewno zdrowym. Przepis na domowe jabłka przypominam i polecam tutaj.

Jeśli nie macie czasu ani ochoty się w to bawić, można poszukać gotowych suszonych jabłek. Najlepiej unikać marketów i owoców na wagę, których pochodzenia i składu nie znamy. Miałam okazję ostatnio spróbować suszonych jabłek bez konserwantów, barwników, bez cukru, bez polepszaczy smaku i zapachu. Zakupione w sklepie ze zdrową żywnością Badapak.




  




Suszone jabłka ze skórką - lekko kwaskowe, z jabłek Antonówka

 




Suszone jabłka bez skórki - słodkie, pakowane w porcje








 


Kostka jabłkowa - ze skórką, kwaskowa, dobry dodatek do deserów







Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad złotym środkiem pomiędzy czasochłonnym i kosztownym energetycznie piekarnikiem, a produktem gotowym - suszarka do owoców i warzyw. Kto posiada i podzieli się opinią? Koszty, czas... opłacalne rozwiązanie czy niekoniecznie?