Suszone jabłka to zdrowa i smaczna alternatywa dla słodyczy. Można je zrobić w piekarniku, co jest przedsięwzięciem dość czasochłonnym, ale na pewno zdrowym. Przepis na domowe jabłka przypominam i polecam tutaj.
Jeśli nie macie czasu ani ochoty się w to bawić, można poszukać gotowych suszonych jabłek. Najlepiej unikać marketów i owoców na wagę, których pochodzenia i składu nie znamy. Miałam okazję ostatnio spróbować suszonych jabłek bez konserwantów, barwników, bez cukru, bez polepszaczy smaku i zapachu. Zakupione w sklepie ze zdrową żywnością Badapak.
Suszone jabłka ze skórką - lekko kwaskowe, z jabłek Antonówka
Suszone jabłka bez skórki - słodkie, pakowane w porcje
Kostka jabłkowa - ze skórką, kwaskowa, dobry dodatek do deserów
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad złotym środkiem pomiędzy czasochłonnym i kosztownym energetycznie piekarnikiem, a produktem gotowym - suszarka do owoców i warzyw. Kto posiada i podzieli się opinią? Koszty, czas... opłacalne rozwiązanie czy niekoniecznie?