Składniki (na garnek 2,5l):
marchewka (300g)
seler (200g)
ziemniaki (300g)
cebula (150g)
2 ząbki czosnku
olej (15ml)
boczniaki (250g)
3 liście laurowe
5 ziaren angielskich
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek, lubczyk, papryka słodka, papryka ostra)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Marchewkę, seler i ziemniaki trzemy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Gotujemy warzywa do miękkości – ziemniaki mogą być rozgotowane, czyli będą naturalnym zagęszczaczem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko podsmażamy na łyżce oleju. Pod koniec dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dusimy kilka minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka z warzywami i gotujemy około 15 minut. Na koniec nasze flaczki przyprawiamy, solą do smaku, pieprzem i papryką ostrą według upodobań, natomiast każdą z pozostałych przypraw w ilości około 1 łyżki.
Wartość energetyczna całych flaczków z boczniaków - 645kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 flaczków) - 130kcal