Składniki:
pieczarki (150g)
cebula (100g)
ziemniaki (1kg)
marchew (200g)
2 jajka (120g)
oliwa (15g)
przyprawy (gałka muszkatołowa, sól,
pieprz, chili)
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę,
smażymy na oliwie z odrobiną soli. Surowe ziemniaki i marchew
trzemy na tarce. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy dwa surowe
jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy i wykładamy do formy, dość
dużej, żeby zapiekanka była raczej płaska. Pieczemy w
temperaturze 180st około 1 godzinę. W zależności od tego jaka
wyszła wysokość naszej zapiekanki czas można skrócić lub
wydłużyć. Zapiekanka będzie gotowa, gdy z wierzchu będzie
rumiana i przypieczona.
Wartość energetyczna całej zapiekanki - 1140kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/4
zapiekanki) - 285kcal