PRZEPISY TEMATYCZNIE

sobota, 22 kwietnia 2017

Gulasz z piersi z suszonymi pomidorami




Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 cebula (100g)
suszone pomidory (25g)
mleko (200g)
mąka ziemniaczana (10g)
oliwa (5ml)
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, suszone zioła)


 

 

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, obsypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i na małym ogniu obsmażamy kilka minut z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka, suszone pomidory w paski, wszystko dorzucamy do mięsa, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Do szklanki wlewamy zimne mleko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i dolewamy mleko do mięsa. Gulasz dusimy jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje.
 


Wartość energetyczna całego gulaszu – 730kcal
 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 gulaszu) – 180kcal