logo

logo

piątek, 13 lutego 2015

Kasza gryczana z pieczarkami i brokułem






Składniki:
kasza gryczana sucha (100g)
brokuł (250g)
pieczarki (250g)
przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszone zioła)







Przygotowanie:
Brokuł gotujemy do miękkości, następnie studzimy i kroimy na mniejsze cząstki. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu (około 20-30 minut) i dorzucamy do brokułu.

Pieczarki kroimy na ćwiartki, wrzucamy na suchą patelnię, obsypujemy przyprawami i prażymy na małym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając. Staramy się nie dopuścić do tego, żeby pieczarki puściły sok, jeśli by się tak zdarzyło skracamy czas prażenia. Gotowe pieczarki dorzucamy do kaszy z brokułem. Wszystko przyprawiamy i mieszamy.




Wartość energetyczna całej potrawki – 460kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawki) – 155kcal