PRZEPISY TEMATYCZNIE

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zupa krem z batata i pietruszki




Składniki (przepis na garnek 2,5l):
1 duży batat (500g)
2 marchewki (200g)
1 duża pietruszka (200g)
1 domowa kostka warzywna
szczypiorek
sezam (opcjonalnie)
przyprawy (sól, pieprz)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na cząstki i gotujemy w garnku z domową kostką warzywną. Po przestudzeniu miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem. Zupa jest dość słodka, więc można dodatkowo podawać ją z sezamem.




Wartość energetyczna całej zupy – 580kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 115kcal