Wskazówki
dietetyczne
Kotlety warzywne
można robić
łącząc ze sobą przeróżne warzywa w dowolnych proporcjach.
Ważną
zasadą w tych potrawach jest to, żeby warzywa były ugotowane i nie
zawierały za dużo wody. Część przepisów jest z jajkiem, jako
elementem łączącym cały farsz, a w niektórych ten składnik
pominęłam i też wyszły, także według uznania jak kto uważa. Dodanie go
nie zwiększy jakoś szczególnie wartości kalorycznej jednego
kotlecika, a przynajmniej pewniejsze, że się podczas smażenia nie
rozpadną.
Jeśli chodzi o
smażenie
takich kotletów i placków to staram się nie
używać do
tego mąki, ale czasami jak widzę, że kotlecik jest dość wilgotny, to w
konkretnym przepisie umieszczam informację jak postępować. Kotlety
warzywne smażymy bez
tłuszczu, ewentualnie można dwie krople oliwy rozsmarować na
patelni pędzelkiem.
|
|
|
|
|
FALAFEL |
KOTLETY
JAJECZNE Z GROSZKIEM |
KOTLETY
JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ |
KOTLETY Z
KALAFIORA |
|
|
|
|
KOTLETY
MARCHEWKOWO- OWSIANE |
KOTLETY
SELEROWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI |
KOTLETY
Z KASZY JAGLANEJ Z GROSZKIEM |
PLACKI
Z KASZY GRYCZANEJ I BIAŁEGO SERA |
|
|
|
|
KOTLETY
JAJECZNE |
PLACKI
MARCHEWKOWE Z CURRY |
KOTLETY
ZIEMNIACZANE |
KOTLETY
KAPUŚCIANE Z KASZĄ JAGLANĄ |
|
|
|
|
KOTLECIKI
RYŻOWO-DYNIOWE Z CURRY |
KOTLETY
Z KASZY JAGLANEJ |
KOTLETY
PIECZARKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ |
KOTLETY
BROKUŁOWE Z KASZĄ JAGLANĄ |
|
|
|
|
PLACUSZKI
CEBULOWE |
PLACUSZKI
ZIEMNIACZANE Z SOCZEWICĄ |
PLACUSZKI Z
ZIELONYM GROSZKIEM |
PLACKI
ZIEMNIACZANO -CUKINIOWE |
|
|
|
|
KOTLETY
Z KASZY GRYCZANEJ |
KOTLETY
Z BURACZKA |
KOTLETY
SELEROWE |
KOTLETY
SOJOWE |
|
|
|
|
KAPUŚCIAKI |
PLACKI
ZIEMNIACZANE |
PLACKI
Z BAKŁAŻANA |
KOTLETY
MARCHEWKOWE |
|
|
|
|