logo

logo

niedziela, 20 listopada 2011

Kotlety sojowe






Składniki:
1 paczka granulatu sojowego (170g)
1 mała cebula (50g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)








Przygotowanie:
Granulat sojowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy, dodajemy podsmażoną cebulę i jajko. Kotlety smażymy na patelni bez tłuszczu, ponieważ są dość miękkie, można lekko oprószać je bułką tartą, żeby się nie rozpadły podczas smażenia. Z podanych proporcji wychodzi 12 kotlecików.




Wartość energetyczna całej masy sojowej – 530kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta sojowego – 45kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta sojowego w panierce smażonego na oleju – 155kcal



5 komentarzy:

  1. Zawsze byłam ciekawa jak smakują takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. JEJ I jest moja ulubiona soja... mniam szkoda ze nie ma wiecej przepisow na nia.... ale I tak dzieki :)
    werka
    ps. uzywam emaila meza,moze sie nie kapnie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie i na pewno jeszcze lepiej smakuje :D ale mam pytanie gdzie kupujesz granulat sojowy ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste,tanie i bardzo smaczne. prosze o wiecej sojowych przepisow :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj, zrobiłam dziś te kotleciki nigdy nie próbowałam soi i więcej jej nie będę jeść jest ohydna namoczyła kilogram z połowy zrobiłam kotlety a z drugiej pasztet i ani to ani to mi nie smakuje. Soja jest naprawdę dla wytrwałych to ziarno jest chyba najgorsze ze wszystkich strączkowych

    OdpowiedzUsuń