seler (500g)
cebula (200g)
cebula (200g)
ziemniaki (200g)
kasza manna (50g)
pęczek szczypiorku
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Seler i ziemniaki gotujemy, następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie mielimy blenderem na gładką masę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby kasza wchłonęła nadmiar wody. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.
Wartość energetyczna całego farszu – 505kcal
Wartość energetyczna jednego kotleta selerowego – 45kcal
Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 155kcal
Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 155kcal