logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Kotlety selerowe






Składniki:
seler (500g)
cebula (200g)
ziemniaki (200g)
kasza manna (50g)
pęczek szczypiorku
przyprawy (sól, pieprz)






Przygotowanie:
Seler i ziemniaki gotujemy, następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie mielimy blenderem na gładką masę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby kasza wchłonęła nadmiar wody. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.





Wartość energetyczna całego farszu – 505kcal 

Wartość energetyczna jednego kotleta selerowego – 45kcal

Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 155kcal


9 komentarzy:

  1. kotleciki właśnie smażą się na patelni, zamiast kaszki manny dodałam kaszkę kuskus, ponieważ nie bardzo wiedziałam jak ją zrobić, nigdy wcześniej nie robiłam jej bez mleka :)
    jestem bardzo zainspirowana kotlecikami jarskimi i zaopatrzyłam się w mnóstwo składników .. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ww. kotleciki (te, które 30 grudnia smażyły się na patelni) wyjęłam wczoraj z zamrażalnika i nadal były przepyszne, nie straciły nic ze swojego smaku, mimo że od ich wytworzenia minęło 6 miesięcy ! niestety tym razem zjadłam je wszystkie.. :)
    czas na coś nowego, szkoda że nie mam już tyle czasu na gotowanie co kiedyś ..
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to dobrze wiedzieć, że nadal dobre :)

      Usuń
  3. A to normalną suchą kaszę mieszamy ze składnikami?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie co do tych kotletów. Mianowicie jak utrzeć na tarce ugotowane ziemniaki? Niestety wszystko mi się rozciapciało..

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli chodzi o ścieranie ugotowanych ziemniaków, to najlepiej nadają się do tego takie sałatkowe. One po ugotowaniu nie rozpadają się. Jeśli masz inne, nie pozwól aby się rozgotowały i zawsze gotuj je w "mundurkach"(wyszorowane ale nie obrane)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze ugotowane w mundurkach wkładam do zamrażarki i mocno schłodzone kroję lub trę na tarce.

      Usuń
  6. Może łatwiej będzie warzywa przecisnąć przez praskę albo utłuc poprostu :D

    OdpowiedzUsuń