buraki (800g)
ziemniaki (200g)
ziemniaki (200g)
2 duże cebule (200g)
kasza manna (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Przygotowanie:
Buraki i ziemniaki gotujemy, następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie mielimy blenderem na gładką masę. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby kasza wchłonęła nadmiar wody. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.
Wartość energetyczna całego farszu – 700kcal
Wartość energetyczna jednego kotleta z buraczków – 45kcal
Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 155kcal
Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 155kcal