marchew (1kg)
cebula (200g)
fasola czarna sucha (50g)
kasza kukurydziana (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Przygotowanie:
Marchew gotujemy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie mielimy blenderem na gładką masę. Fasolę gotujemy. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby kasza wchłonęła nadmiar wody. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.
Wartość energetyczna całego farszu – 670kcal
Wartość energetyczna jednego kotleta marchewkowego – 45kcal
Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 155kcal
Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 155kcal