logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Kotlety marchewkowe






Składniki:
marchew (1kg)
cebula (200g)
fasola czarna sucha (50g)
kasza kukurydziana (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)







Przygotowanie: 
Marchew gotujemy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie mielimy blenderem na gładką masę. Fasolę gotujemy. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby kasza wchłonęła nadmiar wody. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.





Wartość energetyczna całego farszu – 670kcal

Wartość energetyczna jednego kotleta marchewkowego – 45kcal

Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 155kcal



16 komentarzy:

  1. hmmm, jaki to ma smak?

    OdpowiedzUsuń
  2. moze by bez fasoli?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, że nie musi być fasoli, ja tak sobie wymyśliłam, chyba bardziej ze względów estetycznych niż pod kątem smaku. Z fasolą dobre, ale bez na pewno też :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy kaszę kukurydzianą można zastąpić jakąś inną?

    OdpowiedzUsuń
  5. Można manną, też zdrowa. Oby tylko mi tu nikt buły tartej nie sypał, bo udydolę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co mogło być powodem, że się rozleciały...? naprawdę obracałam je bardzo delikatnie, dwoma drewnianymi łopatkami! :(

      Usuń
  6. Są bardzo delikatne, może więcej kaszy? To tez zależy od marchewek, robiłam je kiedyś z bardzo suchych marchewek i musiałam dosypać kaszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem, może, ale na razie chwilowo nie będę próbować. Teraz nadszedł czas rolady cytrynowej :)

      Usuń
  7. co z tą kaszą? czy marchewke też obsmażamy z cebulą!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewkę gotujemy tylko i trzemy na tarce, nie obsmażamy jej już później. A kaszę dodajemy do wszystkiego co pokrojone, obsmażone i starte i tyle.

      Usuń
  8. w "pogoni" za kolejnymi przepisami z kaszy kukurydzianej, dotarłam tutaj, mimo że widziałam ten przepis setki razy :)
    takie kotlety też muszę koniecznie zrobić :P
    tola

    OdpowiedzUsuń
  9. czy pozostałe kotleciki można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, wszystko można mrozić, czasem tylko problem później z odgrzaniem, ale przy mikrofali problemu nie ma w ogóle.

      Usuń
  10. Na oleju smażyć te kotlety? Czy można je upiec w piekarniku aby było bardziej dietetycznie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra patelnia teflonowa i nie potrzeba oleju. Jak masz mozliwosc zakup taki w spraju. Tylko tak symbolicznie na patelnie zeby napewno nic nie przywarlo.

      Usuń