Składniki:
cieciorka sucha (100g)
1 duża cebula (100g)
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kolendra, kmin rzymski mielony, kurkuma, cynamon, chili)
cieciorka sucha (100g)
1 duża cebula (100g)
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kolendra, kmin rzymski mielony, kurkuma, cynamon, chili)
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, następnie mielimy dokładnie blenderem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy pod przykryciem do miękkości. Można nie smażyć cebuli tylko dodać surową i przemielić razem z cieciorką. Do cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, mąkę i posiekaną pietruszkę. Formujemy kulki, talarki lub małe kotleciki. Tradycyjnie smażone w głębokim oleju – u mnie obsmażone na patelni teflonowej bez tłuszczu. Można upiec w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.
Cieciorkę moczymy kilka godzin, następnie mielimy dokładnie blenderem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy pod przykryciem do miękkości. Można nie smażyć cebuli tylko dodać surową i przemielić razem z cieciorką. Do cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, mąkę i posiekaną pietruszkę. Formujemy kulki, talarki lub małe kotleciki. Tradycyjnie smażone w głębokim oleju – u mnie obsmażone na patelni teflonowej bez tłuszczu. Można upiec w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.
Wartość energetyczna całej masy z cieciorki – 475kcal
Wartość energetyczna 1 kotlecika falafel – 30kcal