Składniki:
4 jajka (240g)
groszek zielony (100g)
1 mała bułka pełnoziarnista (50g)
mleko (50ml)
kasza manna (15g)
1 łyżka bułki tartej (15g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)
4 jajka (240g)
groszek zielony (100g)
1 mała bułka pełnoziarnista (50g)
mleko (50ml)
kasza manna (15g)
1 łyżka bułki tartej (15g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)
Przygotowanie:
Bułkę pełnoziarnistą rwiemy na kawałki i moczymy w mleku. Jak wsiąknie całe mleko, to dodajemy do niej jedno surowe jajko, przyprawy i miksujemy blenderem. Pozostałe 3 jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy na cząstki. Dorzucamy je do zmiksowanej bułki z mlekiem i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy dobrze odsączony zielony groszek (świeży lub konserwowy), łyżkę kaszy manny i delikatnie mieszamy. Odstawiamy masę jajeczną na około pół godziny, żeby kasza dobrze wchłonęła nadmiar wody. Zwilżoną dłonią formujemy kotlety, obsypujemy delikatnie bułką tartą i smażymy na patelni, na bardzo małym ogniu. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.
Bułkę pełnoziarnistą rwiemy na kawałki i moczymy w mleku. Jak wsiąknie całe mleko, to dodajemy do niej jedno surowe jajko, przyprawy i miksujemy blenderem. Pozostałe 3 jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy na cząstki. Dorzucamy je do zmiksowanej bułki z mlekiem i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy dobrze odsączony zielony groszek (świeży lub konserwowy), łyżkę kaszy manny i delikatnie mieszamy. Odstawiamy masę jajeczną na około pół godziny, żeby kasza dobrze wchłonęła nadmiar wody. Zwilżoną dłonią formujemy kotlety, obsypujemy delikatnie bułką tartą i smażymy na patelni, na bardzo małym ogniu. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.
Wartość energetyczna całej masy na kotlety jajeczne – 710kcal
Wartość energetyczna 1 kotleta jajecznego – 85kcal