Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej (200g)
2 jajka ugotowane (120g)
1 jajko surowe (60g)
2 duże cebule (200g)
1 łyżeczka mąki razowej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy ugotowane jajka i jedno surowe jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę i przyprawiamy. Kotleciki smażymy na patelni na małym ogniu, można wcześniej oprószyć (nie obtoczyć) lekko mąką razową, żeby nie przywarły. Na wszystkie kotleciki zużyłam 1czubatą łyżeczkę mąki, ok. 10g. Z podanych proporcji wychodzi 18 kotlecików.
Wartość energetyczna całej masy z kaszy – 1040kcal
Wartość energetyczna 1 kotlecika z kaszy – 55kcal
Wartość energetyczna całej masy z kaszy – 1040kcal
Wartość energetyczna 1 kotlecika z kaszy – 55kcal