logo

logo

poniedziałek, 26 listopada 2012

Kotlety ziemniaczane





Składniki:
ziemniaki (500g)
jogurt naturalny (50g)
1 łyżka bułki tartej (20g)
koperek
przyprawy  (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków)



 




Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, następnie zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, po przestygnięciu dodajemy jogurt, posiekany koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, lub ugniatamy tłuczkiem. Wstawiamy masę do lodówki na ok. godzinę. Formujemy kotleciki, obsypujemy lekko bułką tartą i smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 8 kotletów.




Wartość energetyczna całej masy na kotlety ziemniaczane – 485kcal


Wartość energetyczna 1 kotleta ziemniaczanego – 60kcal


 

23 komentarze:

  1. Madziu, a z czym jedliście te ziemniaczane kotlety? Chętnie się zainspiruję... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, na pewno wypróbuję :) Przyłączam się do pytania o dodatki do takich kotlecików. Jakaś surówka będzie odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci z keczupem i przyprawionym jogurtem naturalnym. Ja z surówką marchewka z jabłkiem i z buraczkami. To nic innego jak sposób na puree ziemniaczane z poprzedniego obiadu :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie, ja nic nie smażę na oleju. Tylko na teflonie.

      Usuń
  4. Zrobiłam dzisiaj takie kotlety, ale z innych proporcji, gdyż miałam tylko 150 g ziemniaków. Wyszły pyszne :) Zjadłam z jajkiem sadzonym oraz surówkami. Świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rety jaka cudna strona :D
    dodaję ją do zakladek i polecę wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanko: czy dodałaś jogurt do gorących ziemniaków? Bo jak ja dodałam to mi się zważył, wiec następnym razem dodam do zimnych lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisane w przepisie: po przestygnięciu dodajemy jogurt. :)

      Usuń
    2. Ach tak, mój błąd :) Człowiek uczy się na błędach :)

      Usuń
  7. Ważne -> Jeżeli dajecie olej to wystarczy mała ilość, gdyż ziemniaki robią się bardzo miękkie od dużej ilości oleju. Polecam smażyć bez ;) wtedy kotlety się nie rozpadają. Zamiast jogurtu można dodać śmietanę też są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że takie kotleciki sprawdziły by się także z sosem pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasza jaglana to ostatnio hit na moim stole:) Muszę spróbować w tej odsłonie, ale póki co zakochaliśmy się w placuszkach z kaszy jaglanej. Pyszne na słodko i słono :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,
    a jakiej firmy ma Pani patelnię, by móc smażyć bez tłuszczu? I czy w ogóle da się tak smażyć? Mam patelnię Tefal i nawet z tłuszczem wszystko przywiera:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam Tefal i nie narzekam, tłuszczu nie używam i nic nie przywiera.

      Usuń
  11. Ah i super strona, każdy znajdzie coś dla siebie, ja dopiero ją odkryłam, zapisałam w zakładki i myślę, że będę już zaglądać codziennie i korzystać z podanych przepisów:) :) :) Pozdrawiam autorkę:)
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam wczoraj z dwóch pozostałych z obiadu ziemniaków. Dodałem jeszcze ząbek czosnku. Były przepyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj będą z sosem pieczarkowym który zrobię mężowi do kopytek albo klusków śląskich bo znając mojego niejadka kotlecików nie spróbuje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faceci !! He he he skąd ja to znam :)

      Usuń
  14. Przepraszam bardzo ale za żadne skarby nie potrafię znaleźć linku pod zdjęciem żeby móc wydrukować ten przepis :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam od kilku dni o co chodzi z tym linkiem i właśnie mnie olśniło :) No więc, to nie pod zdjęciem przepisu jest coś do druku. Napisałam wyżej, że przepisy do druku pod zdjęciem - czyli pod zdjęciem moich kuzynów. Jak tam wejdziesz są opisane zasady jak dostać przepisy do druku.

      Usuń