Składniki:
ziemniaki (500g)
jogurt naturalny (50g)
1 łyżka bułki tartej (20g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków)
ziemniaki (500g)
jogurt naturalny (50g)
1 łyżka bułki tartej (20g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków)
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, następnie zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, po przestygnięciu dodajemy jogurt, posiekany koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, lub ugniatamy tłuczkiem. Wstawiamy masę do lodówki na ok. godzinę. Formujemy kotleciki, obsypujemy lekko bułką tartą i smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 8 kotletów.
Ziemniaki gotujemy, następnie zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, po przestygnięciu dodajemy jogurt, posiekany koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, lub ugniatamy tłuczkiem. Wstawiamy masę do lodówki na ok. godzinę. Formujemy kotleciki, obsypujemy lekko bułką tartą i smażymy z dwóch stron, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 8 kotletów.
Wartość energetyczna całej masy na kotlety ziemniaczane – 485kcal
Wartość energetyczna 1 kotleta ziemniaczanego – 60kcal