logo

logo

poniedziałek, 5 listopada 2012

Placki marchewkowe z curry





Składniki:
2 jajka (120g)
mus marchewkowy (200g)
mąka pszenna (50g)
1 łyżeczka sody
przyprawy (sól, curry) 




przepis na mus marchewkowe tutaj






Przygotowanie:
Przygotowujemy mus marchewkowy, około 125g marchewki wcześniej ugotowanej do miękkości miksujemy z 75ml wody.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie wmiksowujemy mus marchewkowy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i przyprawami i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.





Wartość energetyczna całego ciasta na placki marchewkowe – 390kcal


Wartość energetyczna 1 placka marchewkowego – 25kcal