logo

logo

poniedziałek, 5 listopada 2012

Placki marchewkowe z curry





Składniki:
2 jajka (120g)
mus marchewkowy (200g)
mąka pszenna (50g)
1 łyżeczka sody
przyprawy (sól, curry) 




przepis na mus marchewkowe tutaj






Przygotowanie:
Przygotowujemy mus marchewkowy, około 125g marchewki wcześniej ugotowanej do miękkości miksujemy z 75ml wody.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie wmiksowujemy mus marchewkowy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i przyprawami i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.





Wartość energetyczna całego ciasta na placki marchewkowe – 390kcal


Wartość energetyczna 1 placka marchewkowego – 25kcal 




13 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis :) Uwielbiam placki marchewkowe tyle tylko, że swoje przyrządzam ze startej marchewki. Je Pani takie placki samodzielnie czy np. do obiadu z jakimiś dodatkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jogurtowym sosem czosnkowym pycha, albo z jakimś ciepłym gulaszem by pasowały. Robiłam pierwszy raz, ale można to potraktować jako np. coś w rodzaju placka po węgiersku marchewkowego.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Zawsze mam problem z czym jeść placki. Nie wiem czy pasują do nich standardowe ziemniaki czy jakieś sałatki/surówki.

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis:) Dziękuję. Mam jedno pytanie: Dziś robiłam te placuszki i wyszły mi gorzkie. Trzymałam się dokładnie przepisu. Co mogłam zrobić nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być wina marchewki, Kilka razy mi się już zdarzyło, że kupiłam gorzkawą.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź- spróbuje kiedyś jeszcze raz:)

      Usuń
    3. Ja po kilku wpadkach marchewkowych zawsze koniec odkrawam i próbuję czy słodka.

      Usuń
  3. Wyprobowany przepis-wychodzą świetne!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie: jakie jest dzialanie sody??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spulchnia ciasto i one rosną. Dzięki sodzie nie są jak płaskie naleśnikowe podeszwy.

      Usuń
  5. witam :) uwielbiam pani przepisy :) są rewelacyjne :) Mam pytanie , czy mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą , żytnią lub razową ? pozdrawiam cieplutko ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis, dzięki! :) marchewka trochę długo się gotuje, więc nie jest AŻ tak szybki, ale warto. zrobiłam większą porcję z pół kg marchewki, ale 2 jajka wystarczyły (i ok. 7 łyżek mąki, czyli jakieś 80g). oprócz curry dodałam imbir, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj po raz pierwszy je zrobiłam i jestem zachwycona. Pyszne i bardzo proste danie :) Dziękuję za świetny blog, z którego w tym roku mam zamiar czerpać pełnymi garściami :)

    OdpowiedzUsuń